2020. április 3., péntek

Stephen Chambers: Jane és a Hollókirály – könyvajánló | Ria Könyvei 2020.

Sziasztok! Most egy gyermek- és ifjúsági regényről hoztam nektek egy ajánlót. Nem olyan régóta kezdtem ebben a műfajban is olvasgatni és igazi kis gyöngyszemekre lehet lelni.
Ide kattintva megtekintheted az előző könyvajánlómat, amely Tapodi Brigitta: A hajtű című könyvről szólt.



Fülszöveg:

Ez a nap is rosszul kezdődik. Míg a többi gyerek az udvaron játszik, az osztályteremben senyvedő Jane különös dolgot vesz észre: az iskolaudvar egyik fáján lakó mókus összecsomagol és elköltözik – ahogyan a jelek szerint a környék összes más állata is. Leguánja vészjósló figyelmeztetést karmol a homokba: Közeleg. Méghozzá a rejtélyes és félelmetes Hollókirály, s egy kutyát sétáltató vak öregember szerint éppen Jane az, aki megmentheti tőle a világot. És ha mindez még nem lenne elég egy napra, Jane szüleit szemmel láthatóan megbabonázzák az elektronikus eszközök, teljesen megfeledkeznek a világról, valamint arról, hogy vacsorára várják Diana nagyit, aki hatalmas vihar és egy különös ajándék kíséretében érkezik. Hamarosan aztán végleg elszabadul a gonosz, és úgy tűnik, Jane valóban kénytelen lesz egymaga szembeszállni a Hollókirállyal, hogy megtörje hatalmát és helyreállítsa a világ rendjét.



A történet főszerepében Jane és az öccse, Michael áll. Jane azon gyermekek egyike akinek át kell élnie, hogy milyen az amikor az embernek nincsenek barátai és mindenki kiközösíti az iskolában, de még a tanárok sem szeretik. Nem kitűnő tanuló és néha ügyetlen, de őt még nem szívta be a technológia világa és igazi zöld lány. 

Már a történet elején Jane észreveszi a vészjósló jeleket, hogy valami nincs rendben. Az állatok szépen lassan kezdenek teljesen eltűnni, de ezt senki sem veszi tudomásul rajta kívül. Mikor haza érnek a szüleik sem a megszokott önmagukat mutatják. Folyamatosan lóg a fülükön a telefon vagy ott az ölükben a laptop. Még azt is elfelejtik, hogy a nagyit várták vacsorára. A nagyi megérkezik, de vacsora nincs.


________-♥-________
„A világon minden kaotikus lehet, de attól még létezik a helyes és a helytelen.”
__________

A lány kap egy érdekes ajándékot a Diana nagyitól, amire később szüksége lehet. Ezt követően még furcsább dolgok történnek a házban. Mindeközben hatalmas vihar tombol odakint. A lánynak és a testvérének el kell menekülnie, de hova?

Egy vak ember aki a kutyájával közlekedik segít nekik. Elviszi őket Forróföldre, majd kiderül, hogy a lánynak és az öccsének is részt kell vennie a három próbán. A próbák lényege, hogy kiderüljön ki az akinek meg kell küzdeni a Hollókirállyal, ki az aki képes őt legyőzni. A rengeteg gyermek közül csak egy valaki tudja kiállni mind a három próbát.

S csak a különleges próbáknál kezd el igazán izgulni az ember.

Ki az akinek meg kell küzdenie a Hollókirállyal, hogy megmentse az egész világot, miközben az embereket megbabonázta a technológia és sem inni, sem enni nem hajlandóak? 
Az utcákon már vannak holtestek, mindez a Hollókirály miatt. Meg kell őt állítani valakinek.

Izgalmas fantasy történet nem csak fiataloknak.


________-♥-________
„Jane apja mindig azt mondogatta, hogy vihar idején az angyalok bowlingoznak, és ahogy a villámlás újra lecsapott, Jane eltűnődött, vajon az angyaloknak sikerült-e ledönteniük a bábukat.”
___________

Értékelés: 5/5

Borító: 5/5

Kiadó: Főnix Könyvműhely

Oldalak száma: 244 oldal

Műfaj: fantasy, gyermek- és ifjúsági irodalom






Kedvenc szereplőim: Jane, Finn, Diana nagyi és Manali.


________-♥-________
„...a rosszfiúk mindig veszítenek a végén. Így működik a világ, nem?”
___________


Személyes véleményem: 

Nekem nagyon tetszett az egész történet, a világfelépítés, a szereplők és a cselekmény is. Mivel én is átmentem nem is egyszer azon, hogy kiközösítenek és nincsenek barátaim, így könnyen Jane helyébe tudtam képzelni magam és át tudtam élni az egészet. 

A szereplők egytől egyig nagyon egyediek és ötletesek voltak. A cselekményszálak jól kapcsolódtak össze, és a lezárása is olyan lett a könyvnek amit vártam, nem maradt kérdésem.

Könnyen lehet vele haladni, és nekem nagyon tetszett, hogy minden kis dolog külön fejezetet kapott a történetben. Így nem voltak hosszúak a fejezetek, de a fejezetcímekről szóltak és nem mellébeszélésről.

Nekem nagy kedvencem lett, tetszett az írásmód, a stílus, a karakterfelépítés, a cselekményszál, a szereplők és a világfelépítés – mint már említettem. Biztos, hogy még valamikor újra fogom olvasni. :)







Köszönöm, hogy végig olvastad ezt a bejegyzést!
xoxo
Ria♥

_____________________________
A legutóbbi öt bejegyzést a linkekre kattintva tekintheted meg:


Tapodi Brigitta: A hajtű | könyvajánló

Catherine Rider: Csók Párizsban | könyvajánló

Újévi fogadalmak 2020. | book tag

2019 legjobb olvasmányai | lista

Karácsonyi szerzeményeim 2019. | lista


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése