2020. március 22., vasárnap

Tapodi Brigitta: A hajtű – könyvajánló | Ria Könyvei 2020.

Sziasztok! Hosszú szünet után most egy újabb könyvajánlóval érkeztem nektek, és nem is akármilyennel. Hiszen én nem olvastam még ezelőtt történelmi romantikus regényt, de a mai ajánlóban erről olvashattok. 

A mai bejegyzés témája tehát Tapodi Brigitta: A hajtű című regénye, amelyet én recenziós példányként kaptam az írónőtől. Innen is köszönöm szépen először is Lindának, hogy rám gondolt és az írónőnek is, hogy bízott bennem. Köszönöm szépen a lehetőséget. :)

Az ajánló hű a fülszöveghez, így nem nagyon spoilerezek el vele semmit.



Fülszöveg:

Mire ​képes egy nő, hogy gyermeke legyen? Hol van az a határ, amit kiegyensúlyozott lelkiállapotában nem lépne át? Az élet örök körforgását szimbolizáló hajtű hosszú évtizedek óta a Stark nemzedék asszonyainak kontyát díszíti. A hajtű és az asszonyok útját áldás és megpróbáltatások sora kíséri.”

1944: A németek megszállják Magyarországot. Stark Nóra szülésznő, német katonákat köteles elszállásolni balatoni házukban. A férje Richárd, és gyermekkori barátja, Levente a fronton harcolnak. Az asszony ápolónőként dolgozik a kastélyból lett német hadikórházban. A náluk lakó német őrnagy és a háborús helyzet váratlan eseményeket indít útjára. A maga módján mindenki a túléléséért küzd a háború forgatagában.

2005: Stark Emma, a fiatal festőművész, festményeinek kiállítási megnyitójára utazik haza Keszthelyre. A kiállításon a nagymamája idős, restaurátor barátjával, a nyári borünnepen pedig régi szerelmével, Erikkel találkozik. A férfi megvásárolta a hajdanvolt balatonszentgyörgyi kastélyt, és most majorrá alakítja át. Emma és Erik találkozása elfeledettnek hitt érzelmeket hoz felszínre, és közben a múlt és a jelen sorsszálai összefonódnak egymással…



A szerzőről:

Tapodi Brigitta 1977-ben született Budapesten.
Dunaharasztiban él a családjával.
Történelmi, romantikus regények, novellák írója.
2015 óta a Történelmiregény-írók Társaságának tagja.
Instagram oldala@tapodibrigi
Moly.huTapodi Brigitta
Facebook@tapodibrigitta


A történetet párhuzamosan játszódik a múltban és a jelenben. A múltban Stark Nóra történetét ismerhetjük meg az 1944-es időkből. Láthatjuk azt, hogyan talál rá a szerelem, milyen akadályokon kell keresztül mennie, – neki és a férjének. A történet tökéletesen vissza adja azt, hogy milyen érzés lehetett a családoknak, a pároknak és a férfiaknak megkapni azt a bizonyos levelet, amelyben parancsba adják, hogy kötelesek kivonulni a frontra – a Führer parancsára.

A múltban arról olvashatunk, hogy Nóra hogyan éli ezt az egész helyzetet meg. Mivel a családja női tagjai mind bábák voltak, így ő is ezt a mesterséget gyakorolja. 
Parancsba adják, hogy kötelesek a német katonákat elszállásolni saját otthonukban a lakók, így ismeri meg Nóra Christoph von Vogel német katonával. Megismerhetjük kettejük kapcsolatát, hogy hogyan élik túl a háború okozta lelki megpróbáltatásait.
A német katona mindenáron védeni akarja Nórát, így mikor a nőt berendelik a Battyánpusztai-kastélyba melyet német hadikórházzá alakítottak, a katona folyton láthatja az asszonyt. Nóra német katonák sebeit kötözi, meghallgatja utolsó kívánságaikat és segít ahol tud.

Mindeközben a jelenben megismerhetjük Stark Emma történetét, aki Stark Nóra unokája. A jelen a 2005 körül játszódik. A lány tehetséges festőművész és grafikus. A családjában megszakítva a több nemzedékre visszanyúló bábaságot, ő a festészettel keresi a kenyerét. 
Megismerhetjük az ő életét, hogy milyen családi tragédia vezetett oda, hogy ő Németországba meneküljön. Átélhetjük vele, hogy hogyan deríti ki a múlt érdekes titkait.

Ahogyan szépen halad előre a történet a múlt és a jelen fonalai szépen összekapcsolódnak.

Rengeteg titok, fordulat, érzelem, valós, igazi és tartalmas könyv volt.



Értékelés: 5/5

Borító: 5/5, gyönyörűen illik a könyvhöz.

Kiadó: Historycum

Oldalak száma: 284 oldal

Műfaj: történelmi romantikus

Moly.huhttps://moly.hu/konyvek/tapodi-brigitta-a-hajtu


Kedvenc szereplőim: Stark Nóra, Christoph von Vogel, Stark Emma, Szász Anett és Erik.


Személyes véleményem:

Nagyon tetszett, hogy nem csak kitalált szereplők és események kaptak helyet a könyvben, de szépen bele volt építve rengeteg valós, megtörtént esemény, dolog és személy. Tetszett az is ahogyan a gyönyörű festészetet belevitte az írónő.

Nagyon tetszett az írónő írásmódja, ahogy a szavakkal játszott, ahogyan megfogalmazta a lírai mondatokat, ahogy használta a hasonlatokat és a tájleírásokat az valami csodálatos volt. Nagyon látszik a történeten, hogy sokat dolgozott vele és igazi tehetsége van az íráshoz.

Nekem nagyon tetszett a könyv, bátran ajánlom mindenkinek! :)


Kedvenc idézeteim:


„– A sok értékes kincset meg szétrabolja a rablóbanda. Látod lányom, ha nincs semmi, nincs mit ellopni.

– De a tisztaságot, tisztességet igen – suttogta Nóra.”
_____________________________


„A térde egy percre megroggyant az évek alatt felgyülemlett fájdalomtól. Nehézkesen elindult. A zsák a vállát nyomta, és minden rákövetkező lépésnél meghajlította a hátát. A háború gyötrelmes pillanatai, szorongató kínjai mind ott hevertek a zsákban. Rétegenként. Legfelül a háborúval. Ha egyszer vége lesz az átkozott öldöklésnek, akkor örökre leveti magáról. És végre egyenes háttal fog járni.”
_____________________________

„Az élet azonos módon működik. Egyszer rombol, másszor épít.”






Köszönöm, hogy végig olvastad ezt a bejegyzést.
Szép napot!
xoxo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése