2020. április 21., kedd

Trish Cook: Éjjeli napfény – könyvajánló | Ria Könyvei 2020.

Sziasztok! Ma egy újabb könyvajánlót hoztam nektek. Valószínűleg már mind hallottatok róla, vagy már rengetegszer jött veletek szembe, esetleg csak a cím ismerős.

A kötetből film is készült 2018-ban, ami úgy gondolom elég népszerű is lett. Kevés olyan filmet láttam, amelyben a film ennyire hű lenne a könyvhöz. De persze azért egy – szerintem legalábbis – fontos részt azért beletehettek volna abba az 1 óra 34 perces filmbe. A film előzetesét kicsit lejjebb megtekinthetitek.

saját kép


Fülszöveg:

A ​17 éves Katie Price egy ritka betegséggel él együtt: minimális mennyiségű napfény is halálos fenyegetés a számára. Mivel napközben muszáj a házban maradnia, társaságul csupán megözvegyült apja és legjobb (na jó, igazból az egyetlen) barátja szolgál. Katie világa csak azután teljesedik ki, hogy lement a nap: ilyenkor fogja a gitárját, és a helyi pályaudvaron játszik a jövő-menő utasoknak.
Charlie Reed valaha sztáratléta volt, és az életében most épp nagy változások vannak készülőben – ő az a fiú, akiért Katie a távolból titokban már évek óta rajong. Miután egy este meglátja a gitározó lányt, a sorsaik összeforrnak, és egy csillagokon átívelő szerelem veszi kezdetét.
Miközben támogatják egymást céljaik elérésében, és egymásba szeretnek a nyári éjszakák leple alatt, Katie és Charlie között olyan szoros összeköttetés alakul ki, ami elég erős ahhoz, hogy megváltoztassa őket – és mindenki mást is körülöttük –, örökre.

A könyv alapján készült film – főszerepben a Disney sztár Bella Thorne-nal és az első főszerepében Patrick Schwarzeneggerrel – már a mozikban!



____________♥___________

„Csak mert hosszú ideig foglalkoztam valamivel, nem jelenti azt, 
hogy nem változtathatok.”
_________



A történet Katie-ről szól, még pedig arról, hogy hogyan éli a mindennapjait a ritka genetikai betegségével együtt. Ugyanis Katie egy úgynevezett Xeroderma pigmentosum, röviden XP genetikai betegségben szenved, amit még kiskorában diagnosztizáltak nála. Lényegében ez a betegség annyit jelent, hogy nem érheti egy minimális napfény sem a bőrét különben belehalhat. Ez a betegség nagyon ritka.

Ez miatt a lány nem járhat iskolába –  magántanulóként fejezi be a tanulmányait, az édesapja segítségével. De nappal sem mehet ki a házból, ezért a szobájában is –  és az apukája autójában is –  olyan üvegek vannak felszerelve, amelyek védnek az UV sugaraktól.



____________♥___________

„És szerintem még egy dolog közös bennünk Aranyhajjal mégpedig az, 
hogy nekem is meg kell őriznem a hitemet, és harcolnom 
kell a boldogságomért. Lehet, hogy az enyém nem fog addig tartani, 
míg másoké, de attól, hogy rövidebb, még lehet káprázatos.”
_________


Katie mindennapjai azzal telnek, hogy nappal alszik –  vagy éppen egy fiút figyel, amint elhalad az ablaka alatt –  és éjszaka ébren van. Nincs számára más, mint az édesapja és a legjobb barátnője, Morgan. Mígnem egy estén a vasútállomáson gitározva belebotlik abba a srácba akit már évek óta figyel az ablakból.

Kettejük szerelmi történetét mutatja be a könyv, és azt, hogyan is éli meg a lány azt a sorsot ami rá vár egy szerencsétlenül bekövetkezett hiba után. Szeretik egymást és harcolnak az álmaikért. Gyönyörűen lehet látni, ahogy egy beteg lány megéli élete első szerelmét.

Számomra nagyon különleges történet volt, és igazán megérintett.
A könyv jobban mint a film, habár a film nagyon hű a kötethez.


____________♥___________
„Napfény nélkül, de nem reménytelenül.”
_________



Értékelés: 5/5

Borító: 4/5

Kiadó: Maxim 

Oldalak száma: 222 oldal

Fejezetek száma: 25 fejezet

Műfaj: romantikus, betegség

Moly.huhttps://moly.hu/konyvek/trish-cook-ejjeli-napfeny



A könyvet erre a linkre kattintva rendelheted meg.


Kedvenc szereplőim: Jack Price, Morgan, Charlie és Katie.


____________♥___________

„Holdsütötte éjszakán követtem
a csillagok nyomát,
Egyedül voltam, mellettem senki sem állt.
Most felemelt fejjel járok veled,
és a legsötétebb éjszakán is érzem, mennyire élek.

~Charlie dala

_________



Személyes véleményem:


Kicsit féltem ettől a könyvtől, de az igazat megvallva kellemeset csalódtam benne. Sőt! Nagyon is tetszett. A betegséges témában szerintem ez egy kiemelkedő mű lett.
Tetszett az írói stílus, a humor, a komolyság.

A könyv eleje egész könnyeden indul, aztán szépen lassan megmutatja, hogy milyen is egy ilyen furcsa betegséggel élni a mindennapokat, bezárva lenni a négy fal közé.
A szereplők nagyon szerethetőek voltak, Katie apukáját és Charlie-t nagyon imádtam.
Végre kaptam egy olyan könyvet ahol a főszereplők nem futnak el a problémák elől, hanem inkább együtt csinálják végig.

Nagyon mélyen megérintett és meghatott a történet, ahogy meg volt fogalmazva. Ahogy látni mit tesz a betegség egy fiatal lánnyal, aki előtt még ott lenne az élet. Olvasni azt, ahogyan megbékél a sorsával, hogy mit érezhet eközben végig.
Kicsit úgy éreztem magam megint mint Morgan, aki elveszít egy barátot.

Nagyon tetszett, hogy a filmhez képest a könyvben Katie megélhette azt, hogy mindenki mennyire szereti a dalait, függetlenül a betegségétől. Számomra sokkal többet adott mint a film, pedig igazából nagyon hű volt a könyvhöz, és számomra mégis. Mondjuk az más kérdés, hogy nem szimpatizálok azzal a színésznővel aki a lányt játszotta.

Egy nagyon emlékezetes könyv volt. Örülök, hogy végül elolvastam.
Bár egy darabot újra elveszítettem magamból, de megérte.




Köszönöm, hogy végig olvastad ezt a bejegyzést.
xoxo
Ria♥




_____________________________
A film előzetese:



_____________________________
A legutóbbi öt bejegyzést a linkekre kattintva tekintheted meg:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése