2019. június 30., vasárnap

Matthew Quick: Boy21


Amikor megvettem a könyvet azt gondoltam, hogy ez a könyv csak a sportról fog szólni. De kellemeset csalódtam, hiszen ez a könyv rengeteg érzelmet rejtett. Minden volt benne; barátság, szerelem, remény, múlt, újrakezdés.
Egy furcsa, de mégis különleges barátság története, arról hogyan segítenek egymásnak feldolgozni a múltban történt fájdalmakat, sérüléseket és emlékeket. A történetben nagy szerepet játszanak a drogosok, illetve a maffia, ha valaki az útjukban áll mi mindenre képesek ők.
Finley élete nehéz, szűkszavú, de mindig tartotta benne a reményt két dolog: a kosárlabda és barátnője, Erin. Az ír fiú imád kosarazni és keményen meg is dolgozott azért ahová sikerült eljutnia. A kosárlabda sok mindenre megtanította.
Russ szereti, ha mindenki Boy21-nek szólítja, a múltjában történt dolgok hatására teljesen kifordul önmagából, azt állítja, hogy az űrből érkezett és teljesen úgy viselkedik mintha nem Földlakó lenne. A néger fiú régen hatalmas kosaras tehetség volt, de a múltban történt trauma után teljesen feladta a kosárlabdát és az egész ehhez fűződő karrierjét.
A két fiú barátsága is a kosárlabdából és Finley edzőjéből indul ki, végül tényleg jó barátok lesznek.
Erin és Finley a könyv elejétől fogva egy párt alkotnak, a közös szenvedélyük pedig a kosárlabda. Betekintést nyerhetünk kettejük kapcsolatába. Minden szenvedélyes pillanatba, az elvesztésbe, a kétségbeesésbe, az igazi szeretet erejébe. Az történet végére kettejük kapcsolata is más megvilágításba kerül. Végül adódik remény egy jobb életre?
A könyv végén pedig felcsillan a remény az újrakezdésre, avagy mindenki kaphat egy jegyet Roxfortba. Ez a történet annyira szívhez szóló, telis-tele érzelmekkel. Megmutatja milyen is az igazi barátság, milyen fontos a család és hogy mindig van remény. Megnyugtatta a lelkem.
Finley karakterét hamar megszerettem, míg Russ-t az elején kicsit furcsának találtam, de nem kellett sokat várom arra, hogy vajon megszeretem-e végül, hiszen mire észbe kaptam már meg is kedveltem. Ez a könyv rengeteg tanulsággal szolgál mindenki számára. Érdemes lenne ha mindenki egyszer elolvasná. Könnyed és szerethető olvasmány. 
Mattherw Quick: Boy21

Értékelés: 5/5
Borító: 5/4
Kedvenc idézetek:
„Számomra az alapértelmezett üzemmód mindig is a hallgatás volt. Ez a legjobb védekezés a világ ellen.”
«««
 „– Egy nap majd adódik egy lehetőség. Gondolj csak Harry Potterre! Szörnyű az élete, de aztán levelet kap, felszáll egy vonatra, és utána minden megváltozik. Minden jobb lesz. Varázslatos.”
«««
„Miért van az, hogy egyesek fantasztikus jólétbe születnek, mások meg egész életükben hiába várják a nagy áttörést?”




Fülszöveg: 
Finley élete sosem volt könnyű. Két dolog azonban mindig tartotta benne a lelket: a kosárlabda és a barátnője. Aztán megérkezik az életébe egy harmadik dolog: Russ. Egy finoman szólva is furcsa fiú, aki azt állítja, a világűrből érkezett, és bár az ország egyik legjobb ifi kosarasa, a világért sem volna hajlandó pályára lépni. Finley mindenkinél jobban megérti Russ-t, segítene is rajta, de van egy bökkenő: Russ minél jobban lesz, Finley annál rosszabbul. A két fiú mégis összebarátkozik, és ennek egészen váratlan következményei lesznek…
Matthew Quick új regénye egy szótlan fiú nagyon is beszédes elméjébe vezet minket, ahol elgondolkodtató és szórakoztató gondolatok keverednek tragikus és humoros emlékekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése