2019. július 7., vasárnap

10 ok, hogy miért is jó az olvasás


Kikapcsol
Egy jó könyvvel pillanatok alatt egy új világban érezhetjük magunkat, új emberek között, új helyszínen, új történetben. Nincs is jobb, mint mikor több életet is megélhetünk. Egy igazán jó könyv társaságában elfelejtjük a saját problémáinkat, fájdalmainkat és csak a történetre tudunk fókuszálni. Kizökkent minket a szürke napokból, a napi megszokott rutinunkból.



Növeli a szókincset
Minél több könyvet olvasunk annál több kifejezést, szót ismerünk meg, amelyeket az életben hasznosítani tudunk. A nagyobb szókincs bármilyen élethelyzetben kisegíthet minket. Ezáltal növeli az önbizalmat is, hiszen okosabbak leszünk minél több kifejezést használunk, értünk és tudunk.

Fejleszti a fantáziát és a kreativitást
Hiszen, ha olvasunk mi magunk képzeljük el azt, hogy hogyan nézhet ki az a karakter, az a táj, az a település, az az arc. Mintha a fejünkben néznénk egy új filmet, úgy ahogy mi látjuk tökéletesnek. Ez által sokkal könnyebben képzelhetünk el dolgokat, sokkal kreatívabbak leszünk bármiről is legyen szó.


Csökken az unalmas órák száma
„Aki olvasni szeret, az az unalom óráit, amelyek elkerülhetetlenek életünkben, gyönyörűséges órákra cseréli fel.”
Azt hiszem ez az idézet ide a legtökéletesebb. Ha unatkozás, semmittevés helyett leülünk egy jó könyvvel, akkor csak úgy repül az idő és egy jó kalandban lesz részük. Új életet élünk meg és új dolgokat tanulunk meg, az helyett mintha unatkozna ücsörögnénk a verandán.

Fejleszti a beszédet
A szépen és jól megfogalmazott mondatok olvasásával a beszédünk is sokkal szebb, igényesebb lesz. Képesek leszünk szépen körül írni, elmagyarázni akár bármit is. Valamint, ha valamiből ki kell magyaráznunk magunkat akkor is elég sok hasznát tudjuk venni. :D


Információ forrás
Rengeteg új ismeretre tehetünk szert az olvasás által. A már meglévő tudásunk bővül és kiszélesedik.

Segít a helyesírás javításában
A könyv az egyik legnagyobb tanítómester és ez nincs máshogy a helyesírásban sem. Minél többet olvasunk annál többször találjuk szembe magunkat bizonyos szavakkal és egy idő után rögzülni fog. Így egy tökéletes mintát kapunk és minél több a tökéletes minta annál jobban rögzül.


Inspirál
Egy könyv lehet ránk olyan hatással is, hogy segít leküzdeni a problémáinkat, segít új célokat kitűzni magunk elé. Egy jó könyv hatására próbálhatunk ki, alkothatunk meg új dolgokat. Ha látjuk, hogy a könyvben lévő karakternek mekkora örömöt jelent egy adott dolog (lehet az akár bármilyen sport, éneklés, valamilyen hangszeren való játék, rajzolás, festés, építés… ez a lista mérhetetlenül hosszú lehet) elképzelhető, hogy mi is kedvet kapunk hozzá.

Csökkenti a stresszt
Teljesen mindegy, hogy mennyire stresszes az életünk, a kapcsolataink vagy a munkahelyünk, ha leülünk egy könyvvel és képesek vagyunk elmerülni benne, akkor a feszültségeinket el tudjuk hagyni. Egy jó könyv sok mindenre gyógyír lehet.


Javítja a memóriát
Amikor elolvasunk egy könyvet, akkor megjegyezzük a történetet, a karaktereket, a tájakat, a párbeszédeket. Később is emlékezni fogunk rájuk, ráadásul úgy, hogy tanulás nélkül jegyzetük meg őket.





Köszönöm, hogy benéztél a blogra!
xoxo
Ria

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése